2022. 10. 02., Vasárnap
Petra névnapja

Andy Vajna használja Orbánt, nem fordítva - Janisch Attila szerint

Andy Vajna használja Orbánt, nem fordítva - Janisch Attila szerint
2015-01-25
Janisch Attila filmrendező, a Filmművészek Szövetségének főtitkára az ATV-ben, Havas Henrik műsorában, a legutóbbi Havas a pályán című műsorban nyilatkozott.

Cikk: Molnár F. Árpád
 
Havas Henrik műsorában Orbán Viktor és Andrew G. Vajna közti, szélsőségesen etikátlan és bűnöző törvényekkel sem legalizálható, közpénzből botrányosabbnál botrányosabb üzleteléseikről beszélgettek, amikor Havas Henrik Janisch Attila filmrendezőhöz, a Filmművészek Szövetségének főtitkárához fordult. Janisch Attila többek között azt mondta:

- Nekünk, mint filmszakma, egy egészen más jellegű vitánk van az Andy Vajnával (...), tehát az, hogy egy ablak nem ablak, hogy az egész filmkultúrát kell-e finanszírozni vagy hogy működik, hogy lett ő miniszteri biztosként kinevezve és hogy kommunikálta le ezt a szakma felé és így tovább, tehát ez egy szigorúan szakmai ügy, úgyhogy én igazából nem mennék vele a zsebekben való kotorászásba, meg látni ezeket a dolgokat (...); de annyi mindenesetre látszik, hogy ha egy helyi pocsolyába hozok egy nagyhalat, egy cápát és azt bedobom, akkor minek csodálkozom, hogy ott minden el fog tűnni? Tehát az Andy Vajna az Orbánéknál sokkal professzionálisabb üzletember (...); ez pontosan passzol a helyzetre, hogy az Orbán azt hiszi, hogy ő használja az Andy Vajnát, valójában az Andy Vajna használja az Orbánt. Tehát az Andy Vajna mindent meg tud tenni, amit az Orbán enged neki, az Orbán meg nem látja az egész helyzetet; az Orbánnak szüksége van bizonyos helyzetekre, beleavatkozni a kultúrába, tönkretenni olyan ágazatokat, amik szerinte nem [úgy] működnek, az a baj, hogy az Orbán..., tehát hogy mondjam, az Andy Vajna szerintem egy filmes, el van hibázva az egész dolog, mert hogyha ő azt az irányt próbálná itt - nem lerombolva a másikat, amihez mi értünk, tehát nem lerombolva a szerzői filmet, hanem azt a részt - hozná ide és tenné közkinccsé és elvehető, tanítható dologgá, amit egyébként a hollywood-i filmből el lehetne venni(!), mert tehát nagyon sok mindent - történetmeséléstől kezdve, színészetvezetésen keresztül, nagyon sok mindent, a műfajiságot - meg lehetne tanítani; egyszer én ezt elmondtam a Vajnának, amikor volt vele egy négyszemközti beszélgetésem: falra hányt borsó [a magyar nyelvben ez azt jelenti, hogy hiábavaló beszéd - a szerk.], mert ő azt gondolja, hogy volt egy alvó filmszakma, nincs alvó filmszakma; és ez kiderült, gyakorlatilag ugyanazok az emberek csinálnak filmet, azzal a  különbséggel, hogy erős kontroll alá vannak véve; lásd például Pálfi György, aki a Toldit nem tudja megcsinálni.

Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök nevezte ki Andrew G. Vajnát a Fidesz-kormányzat filmügyi kormánybiztosának és lett egyúttal a filmgyártás főcenzora. Cserébe - és Vajna egyéb "szolgáltatásaiért" - Orbán Viktor a magyar lakosság pénzéből milliárdokat fizetett és fizet ki Andrew G. Vajna zsebeibe. Orbán Viktor - aki az Európai Unió egyetlen kvázi elnöki diktatúráját hozta létre - a törvénytelen ügyleteket úgy is megpróbálta legalizálni, hogy - mint számos esetben - külön törvényeket is hozott, bár törvénytelenséget és jogtalanságot törvényesíteni nem lehet, és ahogyan Orbán Viktor hozott visszamenőleges hatályú törvényeket, úgy bárki következő kormányzat is hozhat ilyeneket, az illegális állami bűnöző ügyletek és üzletek elkövetőinek büntetőjogi megtorlására.

Orbán Viktor irányítása alatt Magyarország az Európai Unió (EU) 28 tagállamának demokratikus és emberjogi sereghajtója lett. Orbán Viktor diktatúra kiépítését eldöntött terveire mi már 2010-ben figyelmeztettünk, filmet is készítve erről, amiről akkor még csak egy szűk réteg tudott a Föld bolygón, nyíltan pedig - rajtunk kívül - senki nem beszélt.

Andrew G. Vajna gyakorlatilag nem csak végigkísérte, hanem tevékenyen részt vett abban, hogy Magyarország az Európai Unió legutolsó állama legyen, és hogy ebben az országban minden törvényektől érinthetetlen, a párthoz hű, az egész világon hírhedt köztörvényes bűnöző oligarchák és szociopata, a lakossággal szemben rosszindulatú, bűnöző alkatú pszichopaták fosztogassanak annyit, amennyit bírnak, miközben a nép jogait és megélhetését módszeresen felszámolták, az ország lakosságának - mint a háborúkban - körülbelül tizenötöd része elmenekült, az itt maradtak között pedig közvetlenül okoztak több ezer öngyilkosságot is.

Andrew G. Vajna Hollywood-ból egy banánköztársaság kiépítésének egész világon hírhedt egyik mini diktátora lett, neve pedig - Hollywood fényes karrierjét követően - egy közösen létrehozott európai trágyadomb tetejéről eddig a magyar történelem fekete lapjaira került, Orbánia hírhedtségével egymást erősítve pedig könnyen a Világtörténelem nevesebb szégyenoldalaira is felkerülhet.
 
 

Csillag Ösvény Jósda