2022. 10. 02., Vasárnap
Petra névnapja

Amikor elviszik az újszülöttet

Amikor elviszik az újszülöttet
2014-01-28
Elképzelem, ahogy belépnek a szülőszobába. Egyikük jobb felől mellém lép és egyetlen gyors mozdulattal az ágyhoz szíjaz. Nem értem, mi történik. A másik balról közelít, s egy kemény, de közönyös mozdulattal kiveszi a kezemből az újszülöttet, megfordul, s a következő pillanatban már csak a háta mögött becsapódó ajtót látom. A legszörnyűbb történt velem, ami csak anyával történhet. Úrrá lesz rajtam a pánik, de tehetetlen vagyok. Senki nem törődik az ordításommal...

A fenti kis részlet Bonifert Anna nagysikerű művéből való, melynek címe "Állatvédők Könyve". A könyv 2013-ban jelent meg. Az állatok jogaival kezdődik, melyektől megfosztották őket. Bonifert Anna vegán aktivista, nagy tisztelője az állatoknak, a "Vegán Állatvédelem" című blog írója. Vegánnak lenni - én azt szoktam mondani, hogy - nem pusztán azt jelenti, hogy az ember nem eszik húst, tejet, sajtot vagy nem visel bőr ruházatot; vegánnak lenni azt jelenti, mint magát az életet választani. A fenti részlet talán emberrel nem túl gyakori, hogy megtörténik. Kevésbé gyakori, mint az állatokkal.

A tehenekkel mindez naponta megtörténik. A terhességük nagyjából 9 hónapig tart. A szülés után az idézet valóság lesz számukra. A legrosszabb, ami egy anyával megtörténhet, hogy elveszik az újszülött gyermekét. Miért tesszük akkor ezt velük, az állatokkal, ilyen fájdalmat okozva ezzel nekik? Az emberekkel elhitették, hogy a tej egészséges. Igenám, egészséges, de kizárólag csak a babáknak, az újszülötteknek. A kis bocik pedig éppen hogy nem kapnak belőle, hiszen a tejipar a tejet az embereknek veszi le a tehenektől. Mára már kezd napvilágot látni az igazság, mert egyre több orvos és táplálkozási szakértő beszél nyilvánosan a témáról, hogy a tej fogyasztása kedvezőtlen az emberi felnőtt szervezetnek, egyenesen káros és több betegség fő okozója. Ki akar akkor rosszat az embereknek? Miért hallgatják ezt el? Miért nem tudják ezt az emberek?

Azért nem tudják, mert ez a tejipar összeomlásához vezetne. Mert rengeteg a pénz benne, a nagy haszon, ami miatt nem mondják ezt el az embereknek. Mert nem vásárolnának többé tejet és tejterméket. Nem jobb lenne mindenkinek ez valójában? Az állatok megmenekülnének a kínzások alól, hiszen egy akkora helyen élnek, ahol egy lépést sem tudnak igazán tenni, rákötve egy fejőgépre, mi emberek pedig egészségesebbek maradhatnánk és talán nem lennénk annyiszor betegek. Tej és tejtermékek készíthetőek csak növényi alapanyagokból is. Minden elkészíthető. Én rendszeresen kókusztejet készítek kókuszreszelékből és meg kell mondjam, nagyon finom, nem találom semmivel sem rosszabbnak, kevesebbnek, mint a tehéntejet; ellenkezőleg: inkább megnyugtató, hogy ezzel nem ártok másoknak.

A kormány Magyarországon nem támogatja a vegán táplálkozást, mert nem kifizetődő a számukra, ugyanis a növényi alapanyagú tejtermékek nagyon olcsón előállíthatóak. Magyarországon mégis eget rengetően drágák ezek a termékek, hogy az emberek még véletlenül se forduljanak el a tejipar termékeitől. Gondoljunk csak bele. Dupla ár, plusz talán egy betegség. Allergiára gyógyszer? Lehet, hogy csak a tejet nem kéne fogyasztani. Lehet, hogy azt gondolják most, hogy mindez hülyeség. Egyvalamit muszáj még megjegyeznem. A tejről mindenhol azt tanítják - központi utasításra -, hogy egészséges. Sajnos ilyen világot élünk ma. Azt hisszük, a kormányok értünk vannak. Azt hisszük, értünk tesznek. Azt hisszük, több jogunk van, mint az állatoknak és részben több is van, mert minket nem ölnek meg ilyen nyilvánosan, de lassan minket is megbetegítenek és elhasználnak, a végén pedig ugyanúgy megszabadulnak tőlünk is, mint a vágóhídi állatoktól. Vegánként arra biztatnék én is mindenkit, próbálja ki, nyisson új ajtókat. Olyan ajtókat, ahol tényleg süthet a nap - valójában mindenkinek.

"Az igazán erkölcsös ember szemében minden élet szent, még az is, amely emberi szempontok szerint alacsonyabb rendűnek tűnik." (Albert Schweitzer)


Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta
 2014. Január 27.

Csillag Ösvény Jósda