2022. 10. 03., Hétfő
Helga névnapja

Africa Race - Dakarban a mezőny

Africa Race - Dakarban a mezőny
2014-01-12
Az utolsó napon már nem tartottak versenybe számító szakaszt az Africa Race-en – a versenyzők, soraikban a Kovács Miklós vezette Scaniával és a Szalay Balázs irányította Opellel örömautózás után érkeztek meg a Rózsaszín-tó partjára.

 
Forrás: Nemzeti Sport

Célba értek – és persze nagyon örültek neki. Egytől egyig. Az első pont ugyanúgy, mint az utolsó. Ugyanis túl vannak majd' 6000 kilométeren, amelyet ráadásul elképesztően nehéz körülmények között teljesítettek a világ egyik legkegyetlenebb sivatagjában, a Szaharában. A célceremóniát a legendás Rózsaszín-tó partján tartották meg – a szokásos felhajtással, katonai őrizettel, dobosokkal, táncosokkal, ahogy az már ilyenkor lenni szokott. Volt, aki kötéssel a karján, más gipsszel a lábán gurult át a céldobogón – de a világért sem hagyta volna ki senki az élményt. Hogy utána mankózni kellett? Annyi baj legyen!

A magyaroknak ráadásul érdekes fogadtatásban volt részük, ugyanis egy tanulmányúton lévő magyar csapat éppen a Rózsaszín-tónál tett látogatást, s ha már ott voltak, természetesen megvárták a magyar versenyzőket, hogy zászlókkal, tapssal köszöntsék őket. Elsőként Kovács Miklóst, Czeglédi Pétert és Ács Lászlót – a trió a kamionos kategóriában harcolta ki nagy csatában a második helyet. 

„Nehéz verseny volt – sóhajtott Kovács a célban. – Elfáradtunk, sokat dolgoztunk, és olykor aggódtunk és idegeskedtünk is, de a végeredmény a lényeg, és annak nagyon, de nagyon örülünk. A fáradtság pedig normális az Africa Race-en, bár megmondom őszintén, az öt közül nekem talán ez volt a legkönyebb, talán azért mert fejlődött a technika, s fejlődött a csapat is."

Szalay Balázs és Bunkoczi László pályafutása során ötödször gurulhatott át a Rózsaszín-tó partján felállított céldobogón. Igaz, először az Africa Race történetében, hiszen korábban (2004 és 2007 között) mindig a Dakar-célbaérkezést ünnepelte itt.
 

„Afrika természetes, nyers szépsége semmit sem változott az évek során, ezért is jöttünk vissza – mondta Szalay a célceremónia előtt. – Maga a verseny is nagyon tetszett, óriási élményt jelentett, egy kicsit olyan volt, mint a Dakar 1996-ban. Még nem olyan profi, még nem olyan leszabályozott, viszony teljesen versenyzőközpontú. Nyilván azok a szakaszok voltak a kedvenceim, amelyeken másodikok lettünk, s azokat nem kedveltem, amelyeken a motorgondok miatt csak küszködtünk."

Amint arról az elmúlt napokban hírt adtunk, az Opel Dakar Team párosa remek formában kezdte a viadalt, öt szakaszon is másodikként ért célba, csakhogy a marokkói utolsó szakasz előtt alacsonyabb oktánszámú benzint tankoltak, s attól kezdve csak szenvedés volt az életük, attól kezdve lépésről lépésre küzdötték előre magukat, begyűjtöttek jó néhány óra büntetést, de nem adták fel, és elértek a dakari célig.

Ami a végeredményt illeti, a kamionosok között Tomas Tomecek, az autósok között Jean-Louis Schlesser diadalmaskodott – a kétszeres Dakar-győztes francia barátjának, Michael Schumachernek ajánlotta a sikerét, remélve, hogy lesz még alkalom arra, hogy a síbalesetet szenvedő német ellátogat az Africa Race-re.

TEREPRALI, AFRICA RACE
Az összetett végeredmény. Autósok: 1. Jean-Louis Schlesser, Thierry Magnaldi (francia, Schlesser Buggy) 35:13:06, 2. Loomans, Driesmans (belga, Toyota Hilux) 1:42:14 ó h., 3. Henrard, Barbier (francia, Buggy) 2:55:13 ó h., …18. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 44:33:18 ó h. Kamionosok: 1. Tomás Tomecek, Vojtech Morávek (cseh, Tatra) 39:24:45, 2. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 1:52:56 ó h., 3. Jacinto, Marques, Cochinho (porutgál, MAN) 2:05:54 ó h.
 

Csillag Ösvény Jósda