2020. 09. 27., Vasárnap
Adalbert névnapja

Adócsalással vádolnak a görögök több neves autógyárat

Adócsalással vádolnak a görögök több neves autógyárat
2014-01-10
Adócsalás a vád a BMW, a Mercedes és az Opel ellen Görögországban, mert a német gyárak, irreálisan olcsón számlázták az autókat a forgalmazónak. Egy új S500-as mercit átszámítva 6,6 millió forintnak megfelelő euróért számlázták ki, melynek ára valójában 30 millió forint körül mozog. 

Domján Tibor, Budapest
Forrás: automotor.hu
 
Az eurózóna válsága kapcsán a németek sokat kritizálták a görög pénzügyi hatóságokat, hogy rosszul végzik a munkájukat. Nos, úgy tűnik, Görögországban összekapták magukat a hivatalos szervek, és rögtön három német autógyártó került a célkeresztbe: a BMW, a Mercedes és az Opel helyi forgalmazója érintett a gyanú szerinti adócsalás ügyében - írja az automotor.hu.
 
 
Egyelőre még vizsgálati szakaszban tart az ügy, de Theodoros Floratos, a Görög Pénzügyi és Gazdasági Bűnüldöző Egység (SDOE) megerősítette a nyomozás és a gyanúsítottak tényét. A németországi anyacégek irreálisan alacsony áron adták az autókat a görög leányvállalataiknak – márpedig Görögországban ez alapján szabják ki az újautók adóját. A hatóságok rendelkezésére álló papírok szerint például egy Mercedes S 500 CGI BlueEfficiency-ért a forgalmazó mindössze 22 135 eurót fizet a gyárnak, miközben a vásárlónak már 124 450 euróért adja tovább.
 
 
Az autógyárak azzal védekeznek, hogy a nemzetközi adójognak megfelelően járnak el, és betartanak minden OECD előírást is. Vajon ha valaki odamenne közvetlenül a Mercedes gyárhoz, hogy itt van 6,6 millió Ft, kérek egy S500-ast (31 686 500 Ft az alapár Magyarországon), kiszolgálnák?

Csillag Ösvény Jósda