2021. 01. 17., Vasárnap
Antal,Antónia névnapja

Abszurd és kegyetlen vád gyermeküket elvesztő szülők ellen

Abszurd és kegyetlen vád gyermeküket elvesztő szülők ellen
2018-03-30

Az Édesapa Magyarország egyik úttörő oltáskritikusa, emberi jogi aktivistája, feleségével együtt zeneművészek. Öt évvel ezelőtt vesztették el második, 57 napos gyermeküket. A baba születésétől csak 49 napot élt a szüleivel, majd egy este hányt, s ezután az utolsó nyolc napot – földi életének 14 %-át  – szüleitől erőszakkal elválasztva kórházban töltötte. Az elválasztás ellen – ahogy aggódó szülei is – éles hangon tiltakozott.

 

beszámoló: Nagy Sándor (Naleksz)

Labant Csaba, Labant-per, Labant Ada, Labant házaspár, Labant család, Labant Csaba és Ada ártatlan

A baba rejtélyes módon testi sérüléseket (kartörés, belső vérzések a koponyájában) szerzett és a durva, életfogytig tartó, agresszív szülői elvonás lelki gyötrése mellett nem lehetett már megmenteni. Ez az egyik legtragikusabb élethelyzet, amit egy szülő átélhet. A kórház meghökkentő módon, rendőrség bevetésével támadta a szülőket, gyermekbántalmazást kiáltva. Az Édesapa a gyász fájdalmában, a megalázó elkülönítéstől sebzetten, szintén feljelentést tett, azonban a rejtélyes sérüléseket a rendőrség szakértői mind 8 napon belül gyógyulónak minősítették, s nem hozták összefüggésbe a kisbaba halálával, talán mivel azok vitathatatlanul az orvosi ellátása idején keletkeztek. Ellenben kizárásos alapon vitaminhiányt neveztek meg a halál okaként. A szülők azon is mélységesen megütköztek, hogy az orvosok a gyermek szíve, mája és veséje odaadományozása érdekében komoly nyomást gyakoroltak rájuk. A szülők felvették a kesztyűt, nem írták alá a lemondó nyilatkozatot. Az akkori orvosi ígéret szerint pedig, ha felajánlották volna a szerveket, akkor a tragédiát az orvosi jelentések rendezettnek könyvelték volna el, nem keresve tovább felelőst. A rendszer tehát visszatámadott, s a szülők meghurcolása – öt év után is – ezzel a büntetőeljárással zajlik. Az orvosok most tort ülhetnek az őket nem birkaként tisztelő művészházaspár felett.

A per második tárgyalási napján, 2018. március 22-én, a sajtó képviselőjeként minden percet kamerával rögzítettem, ám sokszor csipkedtem magamat, mert annyira hihetetlen volt, amit láttam és hallottam: „Hol vannak a gyilkosság megállapításához szükséges bizonyítékok?”, „Vajon e per az orvosok legjobb védekezése, ami tulajdonképpen egy gondosan kitervelt támadás?”, „A hallgatóságban ilyen megrázó téma mellett is lehet idiótán röhögcsélni? – Vajon kik lehetnek, kisötösért jöttek a SOTE-ról?”

Részlet a Pest Megyei Főügyészség vádiratából:

„A vádlottak egyetlen alkalommal, 2012. december 4-én voltak gyermekorvosnál, aki 1 ampulla K vitamint adott a sértettnek és felírt a gyermek részére 5 hónapra elegendő 2 mg-os konakiont és 20000 NE/ml vigantolt. Mindkét vitamin vényköteles. A gyermekorvos is kioktatta a szülőket a K vitamin adásának szükségességéről és a K vitamin hiányának következményeiről. A K vitamin beadása a szülők kötelessége lett volna. A szülők sem a K vitamint, sem a D vitamint nem váltották ki, így a gyermek nem is kapott egyik vitaminból sem.”

A K-vitamin ajánlott, tehát nem kötelező, mégis be lett adva. A következő adag kéthónapos korban lett volna esedékes, amit nem ért meg a baba. Hol történt tehát szülői mulasztás? A vádat előterjesztő ügyész sem tudta megmondani. Ahogy azt sem, hogy ezt a meg nem történt mulasztást hogyan lehet szándékos emberölés címén előterjeszteni.

Az Édesapa elmagyarázta, hogy a vád egy olyan igazságügyi orvosszakértői véleményen alapul, amely 6 hónaposnak tekintette a 7 hetes csecsemőt, s csakis emiatt vélelmeztek szülői mulasztást. Az ügyész is csupán egy esetleges, megfoghatatlan, homályos gyanúról beszélt. Az Édesapa szerint a vitamin be nem adása bűncselekménynek akkor sem minősülne, ha ez úgy is történt volna. Mivel erről szó sincs - hisz a gyermek kapott vitamint - ezért vizsgálódásnak végképp nincs helye. Egy pontosan meg nem nevezett gyanú nem lehet jogalap a meghurcolásukra, így az eljárás megszüntetését kérte, amelyet alkotmánybírósági határozattal is alátámasztott. Eszerint törvényes vád hiányában az eljárást meg kell szüntetni. Az Édesanya, aki sírásban tört ki, elpanaszolta, hogy megpróbáltatásai tovább fokozódtak, a médiában megjelent hamis tudósítások miatt elveszítette művésztanári állását is.

Az egész tárgyalás alatt mindvégig nyugodt és empatikus bíró egy pillanatra úgy tűnt, a megszüntetés mellett dönt, de ezt az ügyésznő is megérezhette, vehemens tiltakozásba kezdett. Ezután a bíró elmagyarázta a szülőknek, hogy a jogi kötöttség irracionális kiindulási adatok esetén is kötelező. Hasonlata szerint, ha a vád szövege ugyanezen tényállás mellett az lenne, hogy a szülő 15 késszúrással ölte meg a gyermeket, akkor is törvényesen  hasonló módon, mint jelen esetben  az ügy végére kellene járni az eljárással.

Kulcsfontosságú összetevők:

  1. Rohamosan romló állapot csak jó kondícióból eredhet.

  2. Szülő ellehetetlenítése azon szándékában, hogy gyermeke a lehető legjobb ellátást kapja.

 

Tiszta szívből türelmet és kitartást kívánok a meghurcolt szülőknek, két, hazaváró kisgyermekük miatt szükség van erős helytállásukra! Sokan vagyunk mögöttük, gyermekeknek, családoknak kijáró jogokért küzdők, és egyre többen leszünk.

Aki élőben szeretné látni a per folytatását, megteheti. A következő tárgyalások 2018. június 6-án és 8-án lesznek, egyaránt 9:00 órai kezdéssel a Budapest Környéki Törvényszéken.

 

Nagy Sándor

Sorok-s-ár, 2018. március 30., nagypéntek

​Labant Csaba, Labant-per, Labant Ada, Labant házaspár, Labant család, Labant Csaba és Ada ártatlan

 

Ajánlás:

PER, EGY A TÍZMILLIÓBÓL

Csillag Ösvény Jósda