2019. 01. 20., Vasárnap
Fábián,Sebestyén névnapja

A tenger gyomrát is megüli

A tenger gyomrát is megüli
2015-04-22
Afrika. Évszázadok óta a puskaporral megtámadott, a rabigába hajtott és elhajtott, a kizsákmányolt, a helyben kitartott diktatúrák alá vetett, a kézi fegyverekkel önirtásra serkentett népek kontinense.
 
Fejlett civilizáció! Nem viccből, a lehető legkomolyabban, egy rekviem pátoszával, szóról szóra; jön a fekete leves! 
Naleksz cikke

 
A probléma megoldásában az emberi faj kódolt hibái sajnos ma is leküzdhetetlen akadályt jelentenek. A XX. századnak már lehetősége lett volna rá, de megbukott. A XXI. század megoldja-e ezt az aggasztó helyzetet? 
 
Legalább olyan szinten, hogy a szabadság vágyával mindenre elszánt menekülők ne lemmingek módjára vágjanak neki mindenféle lélekvesztőkön a Földközi-tengernek. Ehhez olyan ottani társadalmak kellenek, amik az emberi jogok területén elviselhetőek, tehát a népjólét nem lehet ismeretlen fogalom.

A tragikusan vízbe fulladt szerencsétlenek halálának kik a felelősei? Kiknek a lelkén szárad haláluk? Itt nincs pl. egy tömeggyilkos másodpilóta, hogy az ügyet a felelősség szempontjából le lehessen zárni. 
 
Az ebola járvány megfékezésében sikeresen bevetett karantén sem lehetséges. Kikre számíthatunk, kikben reménykedhetünk? Egy pozitív szemléletváltásban csak óriási befolyással bíró hatalmasságok dönthetnek. Nem biztos, hogy e téren a most Brüsszelbe sereglett országvezetőket komolyan kell venni. Ők összesen kevesek, azaz csak kirakat-intézkedésekre, szőnyeg alá söprésekre elegendőek.
 
Addig viszont a tömegsírként szolgáló tenger gyomrát is megüli ez a gigantikus emberi közöny, irgalmatlanság, bűnözön.
 
Egy megfulladt kisfiú vízből felvetett holtteste... Ez önmagában összeegyeztethetelen a "fejlett" jelzővel, amivel jómódú társadalmak illetik magukat.
 
 
 
Naleksz, 2015. 04. 22.Onnan, hova - Obama?

Csillag Ösvény Jósda