2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

A németek 2022-ig bezárhatják atomerőműveiket

A németek 2022-ig bezárhatják atomerőműveiket
2014-01-17
2022-ig, az összes atomerőművet bezárják Németországban, erről még 2011-ben határozott az Angela Merkel vezette kormánykoalíció. Az oldalt látható plakát még ennek ellenére is elégedetlenséget fejez ki, az akkor még több mint tíz évvel kitolt végső határidő miatt. 

Domján Tibor, Budapest
 
Németországban összesen 17 atomerőmű üzemelt, melyekből hetet a fukusimai atomkatasztrófa után átmenetileg bezártak és azóta nem is indítottak újra. A maradék erőművek többségét 2021-ig, hármat pedig véglegesen 2022-ben terveznek bezárni. 
 
A döntést a szociáldemokraták akkor hangosan ellenzték, szerintük ugyanis Merkel mindössze zöldkampányt folytat, mert a lakosság jelentős része nem szimpatizál az atomerőművekkel és inkább az alternatív enegriaforrások alkalmazását támogatná.
 
Ellenben, a politikusok zsebeit (is) tömködő oligarchák és konszernek, pénzelve a médiát és a megfelelő energetikai szakértőket, még Tesla után 100 évvel is hatékonyan állítják, hogy nincs alternatívája az atomenergiának. 
 
A dolog egyébként azért is érdekes, mert korábban éppen a Gerhard Schröder kancellár vezette szociáldemokrata kormány jelölte meg az atomerőművek bezárásának 2022-es céldátumát, persze a politikusok állásfoglalása - ahogy itthon is látjuk - kaméleon módjára változik bárhol a világon, a mozgatórugó pedig sohasem az adott ország vagy a nép érdeke, hanem természetesen mindig az ellenérdekelt lobbik zsebpénze.
 

Csillag Ösvény Jósda