2023. 01. 27., Péntek
Angelika névnapja

A NAV nem bünteti a valódi telekocsikázókat

A NAV nem bünteti a valódi telekocsikázókat
2014-10-10
Pár hete egy ellenőrzés során vizsgálatot indított a NAV egy kisbusszal “feketéző” sofőr ellen, aki nem saját költségeinek megosztása céljából, hanem üzletszerűen, nyereségszerzés céljából vitt utasokat rendszeresen - írta az Auto Hop Blog. Ezért az utóbbi időben sokatokban felmerültek kérdések/kétségek a telekocsizás jogi és adózási vonatkozásaival kapcsolatban. Kell-e számlát adnom az utasoknak? Mennyi pénzt kérhetek tőlük? Félnem kellene az adóellenőröktől?
 

Domján Tibor, Budapest
Forrás: Zivi, Autohop.blog
 

A rendes AutoHoppereknek, az igazi telekocsizóknak - akik hirdetésfeladáskor az általunk ajánlott árat kérik, illetve csak kevéssel haladják meg - a NAV számos közleménye szerintnem kell adót fizetniük: „…azok nem gazdasági tevékenységet végeznek. Nincs nyereség, nincs üzlet, nincs adó.” Ezt az mno.hu legfrissebb cikkében olvastuk a NAV álláspontjáról, ahol Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense válaszolt az adózással kapcsolatos kérdésekre:
 
 
Hol az a határ, ami a költségek minimalizálása és a profitszerzés között húzódik?

– Mi az életszerű: ha ön a saját autóját használja, akkor nemcsak a benzin jelent költséget, hanem az autópálya-matrica, az amortizáció, a takarítás, stb. Akik alkalmi utasokat szállítanak, vagy akár az összes vidéki útjukra befogadnak valakit, de nincs a dologból nyereség és nem profi fuvarozóként, kifejezetten üzleti céllal hirdetik magukat, és reális összeget határoznak meg, azok nem gazdasági tevékenységet végeznek. Nincs nyereség, nincs üzlet, nincs adó.

Tehát az sem gond, ha adott esetben a sofőr nullszaldósan jön ki a buliból, és az utasok fizetik a teljes útiköltséget?

– Maradjunk megint az életszerűségnél. Nyilván nem nagy üzlet csak azért autókázni idegenekkel, hogy ingyen eljussunk A pontból B-be. Hiszen profitot nem termelt közben az illető. Aki nem profitszerzés céljából teleautózik, az nyilván nem fog mondjuk 15 ezer forintot elkérni Budapest–Gödöllő távlatában, mert az az összeg költség-hozzájárulásként teljesen irreális. Aki viszont a haszonra hajt, az taxiszerű árakat határoz meg. Azt pedig a telekocsis közönség nem fizeti meg, hiszen éppen ezért alakult ki ez a haszonmentes és költségkímélő műfaj.

Ezt a profitorientált személyszállítást lehet legálisan csinálni, nemde?

– Természetesen, vállalkozásként. Adószámmal, engedélyekkel, korrekt könyveléssel, számlázással, adóbevallással, közteherviseléssel. Ha valaki mindezt feketén végzi, akkor számíthat rá, hogy előbb-utóbb lebukik. De egyáltalán nem jellemző a telekocsis sofőröknél, hogy ők ebből akarnak meggazdagodni.

Összefoglalva tehát, ha autósként az AutoHop felhasználási feltételeinek megfelelően csakaz útiköltség megosztása céljából fogadsz el pénzt az utastársadtól, akkor 1) nem kell számlát kiállítanod; és 2) a NAV számos nyilatkozata szerint nincs adófizetési kötelezettséged.
 

Csillag Ösvény Jósda