2022. 01. 19., Szerda
Márió,Sára névnapja

A Moszad volt főnöke: nem lesz béke, amíg Izrael nem kezeli egyenlőként a palesztinokat

A Moszad volt főnöke: nem lesz béke, amíg Izrael nem kezeli egyenlőként a palesztinokat
2014-12-29
Egyetlen média sem közölte! Szembe ment Netanjahu kormányával a Moszad exfőnöke, Efraim Halevy, aki a The Times of Israel nevű lapnak nyilatkozott. A lap interjújából rövid összefoglalót írt Molnár F. Árpád.
 
A "The Times of Israel" jeruzsálemi székhelyű lap, amelynek 2012-es alapítója David Horovitz, aki a The Jerusalem Post és a The Jerusalem Report újságírója is volt.

Gyorscikk: Molnár F. Árpád
Forrás: The Times of Israel
(Raphael Ahren cikke, 2014. december 14-én)

 
 
- Soha nem lesz béke a Közel-Keleten, amíg az izraeliek nem kezelik velük egyenlőkként a palesztinokat - jelentette ki az izraeli titkosszolgálat, a Moszad 1998 és 2002 közötti vezetője, Efraim Halevy, aki Ariel Sharon nemzetbiztonsági tanácsadója is volt. (Angolul: "There will never be peace in the Middle East as long as Israelis don’t treat the Palestinians as equals.") Az interjút a The Times of Is
rael nevű lap készítette, a cikket Raphael Ahren nevével jegyezték.
 
A cikk beszámol arról, hogy a korábbi kémfőnök, Efraim Halevy azzal vádolja a leköszönő izraeli kormányt - különösen Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és Naftali Bennett gazdasági minisztert -, hogy megszegte Jeruzsálemben a törékeny status quo-t.
 
Halevy azt mondta: 1979-ben, az Izrael és Egyiptom között kötött békeszerződést is az tette lehetővé, hogy az izraeli Menachem Begin és az egyiptomi Anvar Szadat egyenlőknek érezték magukat és ez az egyenlőség teszi lehetővé, hogy mindkét fél úgy érzi, szükség van a békére az izraeliek és a palesztinok között. Halevy attól fél, soha nem történik meg a békekötés.
 
A 2015 márciusában tartandó izraeli választásokról Efraim Halevy úgy nyilatkozott: az nem csak egy népszavazás lesz arról, ki lesz a miniszterelnök. A biztonság nem politikai kérdés. Mindenki támogatja a biztonságot, de az emberek egymástól eltérően értelmezik azt. Halevy a közelgő választást olyan jelentőségűnek nevezte, amilyen még nem volt azelőtt.
 
Halevy - amellett, hogy bírálta Naftali Bennett gazdasági miniszter terveit - kiemelte: bármilyen béketárgyalás sikeréhez szükségeltetik, hogy Izraelnek meg kellene próbálnia a másik szemszögéből vizsgálni a helyzetet, és nem szabad lekezelőnek lennie.
 
Halevy beszélt arról, hogy szakpolitikai probléma, hogy nacionalista zsidók Silwanban kelet-jeruzsálemi arab szomszédságban lévő házakba költöztek, ami számos nemzetközi bírálatnak is kiváltó oka lett. Ráadásul Naftali Bennett gazdasági miniszter és Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig üdvözölte a nacionalista zsidók beköltözéseit.
 
A politika megváltoztatására és stratégiaváltásra van szükség - mondta Halevy.
 
A lap szerint Halevy vonakodott felvázolni a saját elképzeléseit a béke megvalósítása tárgyában. Elmondta viszont többek között azt: arra kell ügyelni, hogy mindkét állam nyerjen valamit és mindkét fél úgy érezze, respektáltak az igényeire.
 
Az arab világ már régóta úgy érezte, sokkal az izraeliek alatt áll (inferior) - mondta Halevy -, és alapvetően az izraeliek mondják meg, hogy az arabok nem szenvednek kisebbrendűségi komplexusban, pedig valóban sokkal gyengébbek (inferiorok). Ők keresik a méltóságot, de az utolsó dolog volt, hogy mi ezt biztosítsuk számukra - nyilatkozta a Moszad korábbi főnöke.
 
 

Csillag Ösvény Jósda