2021. 01. 24., Vasárnap
Timót névnapja

A levitáció lehetséges - Japán tudósok bizonyítási kísérlete (Videóval)

A levitáció lehetséges - Japán tudósok bizonyítási kísérlete (Videóval)
2014-03-18
Japán tudósok - túlmutatva ezzel minden eddigi próbálkozáson - sikeresen mozgattak különböző tárgyakat a térben akusztikus levitáció segítségével.

Domján Tibor, Budapest
 Forrás: Závatszki Milán
 
 

Képzeljük el, mennyivel könnyebb lenne az élet, ha lebegtetni tudnánk tárgyakat. Példaként említhetjük a maglev vonatokat, melyek erős mágneseket használnak, hogy szerelvényt felemeljék és így kiküszöböljék a súrlódást közlekedés közben.
 

A mágnesek használata azonban csak egy módja a levitációnak, ráadásul a felemelni kívánt tárgynak mágnesesnek kell lennie. A tudósok most ugyanezt a hatást érték el, csak hangokkal.

Az akusztikus levitáció lényege az, hogy a hanghullámok terjedés közben a repülőgépek szárnyához hasonlóan megváltoztatják a légnyomást, és az így létrehozott felhajtóerő képes ellensúlyozni a gravitációt.
 
 
A hanghullám egy adott pontjára tárgyat ültetnek, és ebben a pillanatban lehetővé válik az adott tárgy számára, hogy ezen a hanghullámon tovább lebegjen, kiiktatva a gravitációt.

Mint ahogyan az a videóban is látható, nemcsak sikerült a levegőbe emelni a tárgyakat a hanghullámokkal, de mozgatni is tudták őket. Az eredmény akár művészi is lehet. A kutatók képesek voltak a kísérletek során gyufafejet és vízcseppeket is lebegtetni.
 

A kutatók reményei szerint a jelenlegi technológiát tovább tudják majd fejleszteni, így ennek később több gyakorlati haszna is lehetne, mint például az érzékeny elektronikus alkatrészek mozgatása különféle összeszereléseknél, de akár a jövő tömegközlekedésében is felhasználhatják.
 

Napjainkban egyre több tudományos bizonyítékot találnak a klasszikus értelemben vett levitáció létezésére. Hamarosan rájövünk a tibeti szerzetesek, papok által évezredek óta elsajátított technika nyitjára? Ki tudja. Mindenesetre a tudomány – paradox módon – ismét bebizonyította,hogy a lehetetlen nem is annyira lehetetlen, mint ahogyan azt hinnénk.

 

Csillag Ösvény Jósda