2023. 09. 25., Hétfő
Eufrozina,Kende névnapja

A leszakadt magyarság nem képes felzárkózni (Gyorsinterjúnk a titokminiszter testvérével, Szilvásy Péterrel)

A leszakadt magyarság nem képes felzárkózni (Gyorsinterjúnk a titokminiszter testvérével, Szilvásy Péterrel)
2014-10-01
Az előző kormány titkosszolgálati miniszterének testvérét tegnap kérdeztem. Szilvásy Péter realista és egyúttal lehangoló képet festett, akarva-akaratlanul is érintve a magyar fiatalság világszerte hírhedt intellektuális fogyatékosságait is.
 
Cikk: Molnár F. Árpád

Az MSZP-SZDSZ-kormány titkosszolgálatokat felügyelő miniszterének, Szilvásy Györgynek a testvérét, Szilvásy Pétert kérdeztem, aki a baloldal kormányzása idején főképpen az általa vezetett Kormányzati Tanácsadó Jósda kapcsán vált ismertté.

Szilvásy Péterrel tegnap beszélgettem, amikor kiemelten fontos vagy perdöntő társadalomkritikai területre lépett, ezért megkértem, inkább interjú keretei között mondja el, amibe négyszemközt éppen csak belekezdett:

Molnár F. Árpád bevezetője:
- A magyar társadalom gondolkodása kapcsán szociológusok és politikusok is egyaránt beszélnek arról, hogy nem csak a politikában, hanem a magyar társadalomban is nagyon súlyos problémák vannak a gondolkodás terén, a paradigmák terén, leszakadt Magyarország, leszakadt a magyar nép a nyugati államok népeihez képest, a mentalitása miatt, a probléma-megoldó képességeinek, szociális és demokratikus felfogóképességének erőteljes devianciája és hiányosságai miatt nem versenyképes és képtelen felzárkózni a nyugati társadalmakhoz. A társadalomkritikával kapcsolatban, a felvétel előtt elkezdtél nekem mondani egy nagyon jó gondolatmenetet.

Szilvásy Péter válasza:
- Nagyon jó kérdés; nagyon köszönöm szépen; a következő a helyzet: a jelenlegi társadalmi rendszer, ami ma van és igazából már definiálni sem nagyon lehet, mint köztársaságot vagy népköztársaságot, sem császárság, tehát ma nem nagyon lehet meghatározni, hogy ez milyen társadalmi rendszer, de itt szignifikánsan látható, hogy a társadalom tagjai csoportokra szakadtak, individualizálódnak, divergálódnak és konfliktálódnak egymással. Nézd meg! Jobboldal, baloldal, konkurenciaharc, így, úgy, amúgy. Szinte minden területen és az emberekben az elidegenedés, a másiktól való félelem, bizalmatlanság is már elért egy érzékelhető szintet, amire azt mondjuk, hogy na, erre már figyeljünk! Tehát riadót kellene már fújni, valóban arra lenne szükség, hogy Magyarország összetartson, összefogjon, de ehhez arra lenne szükség igazából, hogy legyen a társadalomnak egy társadalomszintű jövőképe! - mondta Szilvásy Péter, a "szintű"-re helyezve a hangsúlyt.

Szilvásy Péter rögtön ezután a következőket mondta:

- Most mondok ezzel kapcsolatosan egy döbbenetes dolgot: felmérést végeztem az elmúlt 4-5 évben; diákokat kérdeztem meg, hogy mi ma az ő tanulmányaik szerint, ismereteik szerint a társadalmunknak a rendszerszintű jövőképe? Na most 60 % - kétezer főtől kérdeztem meg körülbelül -, 60 %-uk a kérdést sem tudta igazából értelmezni, a 40 %-uk mondta, hogy semmi, feudalizmus, nihil, meg ilyeneket mondtak, de definiált, pozitív, motiváló jövőképet, definiált jövőképet nem tudtak mondani.

Szilvásy Péter így folytatta:

- Na most ezt a kérdést feltettem, képzeld el, a HEBC-nek, a HEBC-en, a Hungarian European Business Council-nak az értékelő fórumán - tizenöt nagyvállalat, mint a Shell például, ABB vezérigazgatója volt ott. És feltettem a fórumukon a kérdést, hogy mi őszerintük a társadalomnak a rendszerszintű jövőképe? És a legmegdöbbentőbb az volt, hogy a Shell vezérigazgatója azt válaszolta, hogy ők már évek óta kérik ezt a kormánytól. Hogy mondják meg, mi a cél, mi a hosszú távú perspektíva? És nem kapnak rá választ. Most ebből az következik, hogy az emberek és az emberek csoportjai, közösségek sem tudnak igazából mire ráhangolódni, hogy milyen társadalmi célt, vektort kövessenek. Széthúzás van emiatt - deklarálta Szilvásy Péter.
 
Szilvásy Péter és Molnár F. Árpád egy korábbi felvételen.
 
 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda