2020. 11. 30., Hétfő
András,Andor névnapja

A legtutibb tipp, hogy nincs tuti tipp

A legtutibb tipp, hogy nincs tuti tipp
2014-05-22
Az egész világon rengetegen fogadnak sporteseményekre, de van-e különbség sportfogadó és szerencsejátékos között? Létezik-e tuti stratégia? Szükséges-e ismernünk a sportágat, ha nyerni akarunk? Vártás Péter, a Paletta Online újságírója ezekre a kérdésekre keresi a választ. 

Vártás Péter, Eger
 
Hazánkban 1997 óta lehet a maihoz hasonló sportfogadásokat kötni, ebben az évben vezette be ugyanis a Szerencsejáték Zrt. a sokak által kedvelt, vagy gyakran szidott Tippmixet.  Viszont a sportfogadás és a vele járó öröm vagy idegeskedés egyáltalán nem volt ismeretlen számunkra a kilencvenes évek előtt sem. Már több mint 67 éve, azaz 1947 óta létezik ugyanis a totó mint sportfogadási lehetőség. Akkoriban még a Csepeli Munkás Torna Klub bajnoki címét ünnepelte az ország, és egy emberként siránkozott egész Debrecen, mivel kikerültek a „mennyei” bajnokságunk első osztályából. Azóta természetesen sok minden megváltozott, de egy valami nem: valószínűleg akkoriban is dühbe tudott gurulni az ember, ha az utolsó percekben kihagyta a helyzetet a megfogadott csapat csatára, legyen az Böde Dani vagy anno Puskás Öcsi (elnézést a párhuzamért). Bár az utóbbira ez egyáltalán nem volt jellemző, míg az elsőre egyre gyakrabban. 
 
 
Gyors és szinte egészen biztos pénzkereseti lehetőségnek tűnhet a sportfogadás a laikus ember számára. Adott egy mérkőzés, egy erősnek mondott és egy gyengén muzsikáló csapat összecsapása. Megfogadjuk az erősebb csapatot egy nagyobb összeggel és dől a lé, gondolhatnánk. Fifikás elképzelés, főleg ha egyedül jöttünk rá. „Sajnos” a csapatsport nem ilyen, hiszen a labda gömbölyű, legyen szó futballról, kosár- vagy éppen kézilabdáról. Nagyon gyakran borul a papírforma, éppen annyiszor, mint ahány alkalommal bejön. De akkor mi a sikeres fogadás titka?
 
Egy gyors és egyáltalán nem reprezentatív közvélemény-kutatás keretein belül megkérdeztünk néhány sportfogadót, szerintük mi a sikeres fogadás titka. Van, aki a sok meccs kombinációjára esküszik, kevés pénzzel megfogadva, de a nagy többség ennek az ellenkezőjét vallja: kevés mérkőzés, nagy téttel megjátszva. A rizikófaktor kisebb, a pénz viszont több – elsőre logikusnak tűnhet. A profibbak inkább az online élő fogadást részesítik előnyben, mivel itt gólokra és szögletekre is fogadhatunk, amelyek aránylag jól fizetnek, és ha követjük a meccs eseményeit, érezhetjük, melyik csapaté a sansz a következő szögletrúgásra vagy esetleg a következő gólra. A még profibbak már külön stratégiákat is alkalmaznak, amelyeket gyakran megosztanak az interneten. Az általunk megtekintett stratégiák többsége viszont a nagy számok törvényére hagyatkozik.
 
A biztonság megszállottjai inkább egy meccsre fogadnak komolyabb téttel, viszont ha ezt elbukják, valószínűleg néhány szép cifra magyar mondat is elhagyja a szájukat. Az élet minden területén találkoztunk már az első megérzés erejével, ez a sportfogadásnál is sikerre vezethet, de azért vakon nem érdemes a megérzésekre hagyatkozni, bár gyakran hozhat sikert.
 
Ki ne emlékezne arra a kellemetlen estére, amikor a magyar labdarúgó-válogatottat csúnyán elverték a holland srácok tavaly októberben? Könnyű dolguk volt, főleg úgy, hogy még segítettünk is nekik. A következő mérkőzést itthon játszotta a magyar csapat az andorrai válogatottal, akik köztudottan „hobbi” futballisták, a játékosok többsége hétköznapi tevékenységgel keresi a kenyerét. Az egyik lottózóban aznap délután egy középkorú úr adta a tippeket az ott tartózkodóknak. Elő is állt egy hajmeresztő ötlettel: Magyarország-Andorra félidőben döntetlen. Magabiztosan behúzta a szelvényére, és egy komolyabb összeggel meg is fogadta, míg mi az ott tartózkodókkal nem tudtuk mire vélni az esetet. A nyereményszorzó ilyen esetekben nagyon magas tud lenni. Természetesen nem vettük komolyan a tippet, inkább nevetségesnek tartottuk. Eljött az este, a bíró megfújta a kezdő sípszót, és kis túlzással ugyan, de ezzel a lendülettel 45 perc múlva le is fújta a félidőt. Magyarország-Andorra félidőben: nulla-nulla. Ezúton is gratulálunk neki. Sajnos, azóta sem találkoztunk az úrral, pedig ezek után biztosan megfogadnánk a tanácsait.
 

 
Sokan vezetnek tippoldalakat az interneten, amiket követhetünk, figyelhetünk, így kevesebb háttértudással is nyerhetünk, és kihasználhatjuk egy idegen ember megérzéseit vagy tudását. Azért mindet megrakni ez esetben sem érdemes, hiszen azok, akik ezeket az oldalakat vezetik, ugyanolyan emberek, mint mi, vagyis ugyanúgy hibázhatnak és mellé is lőhetnek. A megkérdezetteink nagy része állítja: a sportágban való jártasság nem emeli a nyerési esélyeinket, amit mi azért megcáfolnánk. Ha ismerjük a csapatokat, a játékosok kvalitását, a taktikákat, valószínűleg elkerülhetünk néhány kellemetlen percet, és nem rakjuk meg azt a csapatot, aki a következő mérkőzésén a B csapatával lép pályára. A háttértudás az egyik legfontosabb a fogadásnál, mondhatni alapvető dolog, bár a szerencse forgandó. A találomra behúzott csapat is nyerhet, de meggazdagodni ebből nem igazán lehet.

Sikersztorik és nagy nyeremények mindig voltak, vannak és lesznek. Irigylésre méltó, ha valaki sportfogadásaiból több pénzt keres, mint a munkahelyén, erre számtalan példát találhatunk világszerte. A legbölcsebbek és leghatékonyabbak csakis akkor lehetünk, ha kizárjuk a szerencsefaktort, mérlegelünk és tudatosan fogadunk. Így válhatunk szerencsejátékosból sportfogadóvá. A kettő között óriási a különbség. Sok szerencsét!
 
Viszont nekünk van egy jobb tippünk: tanuljatok nagyon sokat, és ha egy kis szerencsétek is van, annyira jó lesz az átlagotok, hogy a jó magas ösztöndíj miatt nem is lesz szükség semmilyen fogadásra.

Csillag Ösvény Jósda