2024. 06. 14., Péntek
Vazul névnapja

A kommunizmus ideális rendszer, ami sosem jött létre (Szilvásy Péter, a Kormányzati Jósda vezetője)

A kommunizmus ideális rendszer, ami sosem jött létre (Szilvásy Péter, a Kormányzati Jósda vezetője)
2014-10-31
Első találkozásunkkor, egy több fős társaságban Szilvásy Péter feltette a tesztkérdést külön, mindenkinek: mikor ért véget a kommunizmus? Csak én feleltem rá helyesen: semmikor, mert soha nem is volt. A korábbi titkosszolgálati miniszter testvére legutóbb pedig egy rendezvényen nyilatkozott lapunknak.

Interjú: Molnár F. Árpád

A társadalomnak és a lakosságnak nincsen rendszerszintű jövőképe - mondta Szilvásy György.

- Ebből pedig az következik - folytatta -, hogy az emberek egy része azt mondja, vissza a múltba, feudálkapitalista rendszer, még korábbi rendszer, királyság, a szocialista nagyon gyenge, már árnyéka sincsen az igazi szocialistának, sajnos, kiléptek belőle és kész. Ez az egyik nagy probléma. Ennek az eredete, háttere pedig az, hogy a kommunizmust beállították, mint múltbéli társadalmi rendszert, pedig még nem is volt Magyarországon kommunizmus. Ezt te is tudod. És megbélyegezték, letaposták a sárba. Holott a kommunizmus egy optimálisan szervezett, a kezdeményezések és társulások optimálisan szervezett rendszere.

- Így van - feleltem.

- A szabad kezdeményezésekről van szó - folytatta Szilvásy Péter. - Alulról fölfelé, föntről lefelé. Ugye, erről szólna. Ezt lenyomták, és ehelyett nem adtak semmit az országnak. Hát ez a legnagyobb probléma. Jelenleg egy huszonéves nem tudja, hogy neki mi a helyes szerepe itt az országban; tehát nyilván a párkapcsolatot, az egészséget azt magánéletbe vesszük, de a társadalmi közéletben nem nagyon van jelen. A helyzet az viszont, hogy a tendencia romlik. Idén, most rosszabb, mint tavaly vagy tavalyelőtt volt. Az embereknek az, hogy egy pozitív kezdeményezéshez tudjanak társulni, maguktól, örömmel, konstruktívan, ez ma tragikus ahhoz képest, hogy milyen volt öt évvel ezelőtt vagy hat évvel ezelőtt vagy mint volt a szocializmus idején. Bárki valami jó dolgot kitalált, mindenki örömmel segítette.

Szilvásy Péter többször is kiemelkedő problémának nevezte, hogy a tizenéveseknél és a fiataloknál nem létezik szocializációs képzés. Az ifjak és a tinédzserek nem szocializálódnak, az Internet, a Facebook pedig nem biztosít valódi közösségi élményt, nem simogat vissza stb., hanem idézőjelben zombivá teszi az embereket - nyilatkozta Szilvásy Péter.

A társadalomban jellemzően csak a legiskolázottabbak szokták felfogni, hogy a keleti blokk szocialista berendezkedésének vagy a sztálinizmusnak kevés, az utóbbinak pedig semmi köze nem volt a kommunizmushoz. A kommunista eszme az egyenlő vagyonelosztáson, az egyenlőségen és a testvériségen alapul, olyan szociális védőhálóval, amely a társadalom minden tagjára egyöntetűen és feltétlenül kiterjed. A kommunizmus kizárja a túlzott gazdagságot és a többiekhez képest való bárki szegénységét. Gondoskodik a gyermekekről, az idősekről, a betegekről. Nem létezik számára kilakoltatás, de mindenki számára alanyi jogon biztosítja a lakhatást és a biztos jövedelmet. Tehát a kommunizmus lényegében mindannak az ellenkezője, amit pl. az orbáni imperializmus vagy oligarcha feudálkapitalizmus hirdet és elkövet a társadalom és az Emberiség ellen. A kommunizmusban mindenki egyenlő.

Az a helyzet, hogy mint a kereszténység esetében, a kommunizmus kifejezéssel is bűnözők és tömeggyilkosok takaróztak, semmit nem von le a kommunizmus tisztaságából, amiképpen a Jézus Krisztus tanításainak értékéből sem von le semmit az, hogy dúsgazdag állami bűnözők keresztes hadjáratokat indítottak és bevezették az inkvizíciót a Jézus Krisztus nevében. Attól még a kereszténység is az egyenlőség és a testvériség békés szelleme és a harácsolástól mentes és egyenlő elosztáson alapuló igazságrendszere maradt, ahol minden bajba jutottért és elesettért közvetlen felelősséggel tartozik mindenki.
 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda