2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

A hideg fogyaszt - állítják a kutatók (Los Angeles Times)

A hideg fogyaszt - állítják a kutatók (Los Angeles Times)
2014-01-27
A hideg fogyasztó hatású, de aki kellemes időben tölti napjait, nem tud annyi zsírt elégetni - állítják a kutatók. A Los Angeles Times Tudomány rovatának cikkét a HírAréna fordította.

Cikk: Mary MacVean (Los Angeles Times)
Fordította: Emma Paradigma
Munkatárs: Molnár F. Árpád
 
 
Tekerje le a termosztátot - és ne vegyen fel szvettert. Ezzel nem csak fűtési energiát takarít meg, de több, a teste által termelt energiát használ fel és talán a fogyást is elősegíti. Mielőtt bárki felizgatná magát, a kutatók nem azt javasolják, hogy dermedjen jéggé a TV-foteljében a járványszerű elhízás ellen, hanem azt állítják az "Endokrinológiai és Metabolikus Trendek" című folyóiratban, hogy az enyhén hűvösebb környezet egészséges és fenntartható alternatív stratégiát nyújthat a növekvő energiafelhasználásra.

Ez az ön energiája, nem a bolygóé.

"Az elhízás a pozitív energiamérleg következménye." Wouter van Marken Lichtenbelt és kollégái írták a héten a Maastricht University Medical Center újságjába Hollandiában. Az egyensúlyt fenn lehet tartani kevesebb evéssel és több testmozgással; ezt a legtöbb ember már tudja, de amint a kutatók megjegyezték: ez sok ember esetében nem működik túl jól és talán ideje más lehetséges megoldások után nézni.

Figyelembe véve, hogy a legtöbben hőfokszabályozott belső terekben töltjük az időnk nagy részét, feltették a kérdést: "Mit jelentene, ha hagynánk a testünket, hogy újra maga végezze a test hőmérsékletszabályozását?"

Azt találták, hogy egy kicsit hűvösebb beltéri hőmérséklet segíthet több kalóriát elégetni. Csak hozzá kell szokni. A kutatók elmondták, hogy az a csoport ember, aki napi hat órát 15 Celsius-fok hőmérsékleten töltött, kényelmesebben érezte magát és nőtt a barnazsír égetése. Fiatal és középkorúak esetében ez a hőtermelés - nem hidegrázásos hőtermelés - az energia büdzsé néhány százaléktól 30 %-ig kimutatható.

A kutatók azt állítják az újságban, hogy bár az emberek az alacsonyabb hőmérsékletet plusz evéssel kompenzálják, de ez nem ellensúlyozza azt teljesen.

"A torna gyakorlatokhoz hasonlatosan tanácsoljuk a hőmérséklet tréninget", mégpedig az egészséges életmód részeként - írják.

"Az épített környezetben jelenlevő maximális hőkomfort növelheti az elhízásra és a hozzá kapcsolódó betegségekre való hajlamot és ezzel párhuzamosan az épületek magas energiafelhasználását" - fűzték hozzá.

"Ezért a beltéri klímánk újragondolásával - a külső hőmérséklet beengedése révén új irányt véve - megóvhatjuk mind az egészségünk, mint a pénztárcánkat."

Csillag Ösvény Jósda