2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

A GDP hazugság

A GDP hazugság
2014-05-22
Közgazdászok sétálgatnak, egyikük meglát egy kutyaszart. Azt mondja a másiknak:
- Van egy üzleti ajánlatom, ott az a kutyagumi, tízezer dollárt adok érte ha megeszed. 
A másik gondolkodik, kiszámolja a kockázatosságát, a befektetendő munkát, a munkához szükséges ráfordítást és időt, és vállalja. Lebonyolítják szépen hivatalosan a tranzakciót, majd sétálnak tovább. A másik is meglát szintén egy kutyaszart, és ő is tesz egy ajánlatot:
- Ha megeszed azt a kutyagumit, az megér nekem tízezer dollárt.
Miután ez a "tranzakció" is annak rendje és módja szerint lebonyolódik, és bandukolnak tovább, az egyik megszólal:
- Te, mi a kutyaszart tulajdonképpen ingyen ettük.
Mire a másik:
- Viszont nőtt a GDP!

Harkai Bulcsú Bánk, Budapest
 
 

A GDP a tőke tulajdonát képező termékek és szolgáltatások éves mennyisége. Nyilván azok használják, akik a tőkének beszélnek, ezért használják a politikusbűnözők, az udvari közgazdászok, a félretájékoztató médiák, és minden ócska megmondóember.
 
 
Sok mindennel lehet GDP-t növelni. Ha börtönöket emelünk és megtöltjük bűnözőkkel, vagy akár ha épületet bontunk. Ha kiásunk markológéppel egy gödröt és betemetjük. A földrengés, a cunami, az áradás, és mindenféle katasztrófa növeli a GDP-t, és persze a háborúzás, és népek lemészárlása is (beleértve az Egyesült Államok "demokratizáló" háborús tevékenységét is). Az egészségtelen élelmiszerek, és azok révén a kockázati tényezők halmozása is jótékonyan hat rá. 

Vagy melyik tevékenység van pozitív hatással a GDP-re, az ha az ajtón keresztül megy ki valaki az utcára, vagy ha a csukott ablaknak nekiszaladva, azt átszakítva zuhan ki? Természetesen a második. Be kell üvegezni az ablakot, és igen tetemes orvosi költség keletkezik, ami növeli ezt a csodálatos mutatót.
 
Bokros Lajos jut eszembe, aki egy alkalommal megjegyezte: A lett-ek felelősségteljes gazdaságpolitikát folytattak, mert visszafogták a béreket. Na igen, a "tőke pribékjének" propagandája megmutatja: a felelősségteljes gazdaságpolitika elszegényíti a bérből és fizetésből élőt, tehát szolgáld a gazdaságot, mint valami fétist. Ebben a rendszerben a gazdaság nem arra szolgál, hogy előállítsa mindenkinek a javakat, hanem arra szólít fel, hogy a tőke termék és szolgáltatás előállító gépezeteit szolgáld.
 

 
Már csak az a kérdés, miért nevezzük ezt demokráciának?

Siklaky István mutatott rá: mikor a GDP-t számolják, akkor a felesleges ráfordítások esetén az elmaradt hasznot soha senki nem emlegeti fel. A környezeti tőke rombolását és kimerítését senki sem számolja, a felesleges fogyasztásra erőltetésből fakadó hátrányt senki sem taglalja. A GDP nem mutatja, ha eladósodik egy ország, mint pl.: mi és a külföldi tőke lefölözi a helyi gazdaságot, és a GDP természetesen arról sem szól, hogy a megnövekedett termékek és szolgáltatások távoznak-e az országból (Audi, stb.), vagy a helyiek rendelkezésére állnak, és hogy ők ezt meg is tudják venni. Szokták mondani, hogy a GDP növekedés "leszivárog" a bérből és fizetésből élőkhöz, csak nem éppen nem nálunk (ld. Pogátsa Zoltán). Nálunk a GDP növekedés nem jár együtt életszínvonal emelkedéssel az alávaló, semmirekellő politikai elit miatt.

Egyszóval a GDP nálunk semmit sem jelent, aki ezt a kifejezést használja, csalárd módon elleplezni akarja, hogy súlyos problémák vannak a magyar gazdaságszerkezettel. Azt akarja elleplezni, hogy a többség számára a javakhoz jutás szűkül, el akarja leplezni a kiáramlást, és a gazdagok gazdagodását. Aki ezt a kifejezést használja az a tőkének beszél.
 

Csillag Ösvény Jósda