2020. 02. 24., Hétfő
Mátyás névnapja

A gáz valódi árának ötszörösét fizettetik az ukrán néppel

A gáz valódi árának ötszörösét fizettetik az ukrán néppel
2015-09-20
Szerhij Szoboljev, a Batykiscsina (Szülőföld) frakció parlamenti képviselője a Legfelsőbb Tanács ülésén kijelentette, hogy a gáz valódi ára sokkal kevesebb, mint azt a vállalatok nyilvánosan közzétették - írja az Ukrajinszka Pravda.
 
Julia Timosenko, korábbi miniszterelnök és a Batykivscsina párt vezetője pedig Ukrajna Főügyészségéhez fordult azzal vádolva a kormányt, hogy az 3,1 milliárd köbméternyi gázt adott a kormányhoz közeli kereskedelmi vállalatoknak, melyről pedig a RapidPress Hírszolgálat számolt be.

Domján Tibor, Budapest
Forrás: Kárpátinfó 
 
Szoboljev szerint a Naftohaz vállalat az Ukrhazvibudovannya szolgáltatótól ezer köbméternyi gázt mindössze 1590 hrivnyáért vásárol fel:
 
Meglepő, hogy a gáz valódi ára nem 3600 hrivnya és nem is 7188 hrivnya, ahogy azt az állítólagos hivatalos piaci árak mutatják. A Naftohaz 1590 hrivnyáért vásárol fel ezer köbméternyi gázt az Ukrhazvibudovannya vállalattól. Ez 4,5-szer olcsóbb, mint a hivatalos piaci ár.

Korábban, az Állami Energiaellátási Bizottság vezetője elmondta, hogy a gáz hivatalos ára a lakosság számára 7200 hrivnya ezer köbméterre számítva, azon háztartások számára pedig, amelyek havi fogyasztása 200 köbméter alatti, 3600 hrivnya. 
 

A Naftohaz elnöke, Andrij Koboljev a fentieket azzal indokolta, hogy a hazai földgázkitermelés árának a piacival azonosnak kell lennie a nyereséges kitermelés érdekében. 
 
Julia Timosenko szerint az állami szervek nem megfelelően emelték a gázárakat, méghozzá úgy, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött memorandum szerint csak 2017 áprilisától kellett volna növelni a tarifákat.
 
Az emberektől megalapozatlanul magas összegeket vettek el, az árak megállapítása bűnjeleket hordoz magán. Elkészítettem egy bejelentést a főügyészséghez. A kezemben egy olyan bűncselekményekről szóló jelentés van, amely szerint spekulatív módon alakították a gázárakat Ukrajna lakosságának
 
Timosenko szavai szerint a kormány hozzájárulásával milliárdokat csaltak ki az ukránoktól és ahelyett, hogy közel 3,1 milliárd köbméternyi gázt a lakosságnak adták volna, az a kormányközeli korrupt szervezeteknél landolt.

Csillag Ösvény Jósda