2022. 10. 03., Hétfő
Helga névnapja

A devizahiteleseknek sokat árt a szándékosan gyenge forint (Dr. Szabadi Béla volt államtitkár)

A devizahiteleseknek sokat árt a szándékosan gyenge forint (Dr. Szabadi Béla volt államtitkár)
2014-03-31
Azon ügyködik a jegybank, hogy gyenge maradjon a forint. A devizahitelesek helyzetét jelentősen részben a forint gyengülése okozza; a kamatok és a nem tisztességes szerződések mellett - írja Dr. Szabadi Béla, az első Orbán-kormány államtitkára legújabb, terjedelmes tanulmányában.
 
Cikk: Molnár F. Árpád
Fotók (egy korábbi találkozón):
Molnár F. Árpád és Nagy Sándor (Naleksz)

Dr. Szabadi Béla az első Orbán-kormány idején volt a Fidesz-FKGP koalíciós kormány Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára.

Dr. Szabadi Béla közgazdász és államtitkár a honlapján közölt terjedelmes tanulmányt "A forint gyengítésének (tév)útján. Kinek jó ez? (1. folytatás)" címmel. Mint írja:

"... az árfolyam nem egyszerűen az infláció egyik összetevője, hanem egyike a legfontosabb gazdasági szabályozóknak is. Ezt nem lenne szabad tagadni, ahogy ma teszik, hiszen az árfolyam köti össze költségszempontból a belgazdaságot a világgazdasággal, értékeli a külföldi munkát és a hazait, a jövedelmeinket és vagyontárgyainkat. Nagy szegénységi bizonyítvány egy kormányra vagy nemzeti bankra, ha nincs árfolyamcélja, mert ez annyit jelent, hogy nincs kidolgozott és értelmes, hatékony gazdaságpolitikája. Sőt azt is jelenti, hogy fogalma sincs a bonyolult makrogazdaság működéséről. Hasonló a helyzet az általános forgalmi adóval, ami nem elvonási eszköz, hanem szintén nagyon fontos gazdasági szabályozó" - írja a közgazdász államtitkár, ugyanis Orbán Viktor és a Fidesz (legalábbis úgy fest) a forgalmi adót is elvonási eszközként kezeli.

"Tulajdonképpen egy eszköz maradt az árfolyam kézben tartására: a jegybanki alapkamat" - mondja Szabadi Béla, így folytatva: - "És ennek csökkentését rendeltetésellenesen, egy gyengülő, megrogyóban levő forintra alkalmazzák. Ez magyarázza, hogy elég egy bizonyos kamatpolitika, hogy a forint gyenge és ennyire gyenge maradjon, vagy akár be is dőljön. Függetlenül a gazdaság állapotától a kormány és/vagy a jegybank komoly pénzügyi válságba viheti az országot, de rendkívüli károkat (...) mindenképpen okoz ezzel. Az országnak. Miközben egy szűk kör számára hasznos lehet egy ilyen gyakorlat."

Dr. Szabadi Béla a hajdani, nagy formátumú szakembereket is hiányolja. Erről így ír:

"Hol vannak ma az olyan szakemberek, akik annak idején felszámolták a mérhetetlen inflációt, megteremtették a pengőt, később a forintot? Ehelyett a feladatoktól való megszabadulással találkozunk: ld. nincs árfolyamcélja a jegybanknak. Már régóta csak egy célt ismernek el: az infláció leszorítását. Mégis évtizedeken keresztül a világon a legmagasabbak között volt a magyarországi inflációs adat. Most pedig azért nincs infláció, mert a lakosság anyagilag teljesen a padlón van, noha a második Orbán-kormány azt állítja, hogy ő nála nincs megszorítás (???), a lakosság abszolút kimerült. Millióknak nincs pénzük arra sem, hogy normálisan táplálkozzanak. És mind az öt jegybankelnök bólogat arra, hogy a túlfogyasztás okozta az eladósodást."

"A jegybank politikája és a devizahitelesek helyzetének tisztességes kezelése" - alcím alatt az államtitkár Szabadi Béla a következőket írja:

"A PSZÁF utódja most már az MNB felügyelete alatt van, de még mindig nincs hivatalosan feltárva a devizahiteles probléma. Ez lenne a megoldás első lépése. Azt enélkül is felfoghatná, hogy a devizahitelesek helyzetét jelentősen részben a forint gyengülése okozza. (A kamatok és a nem tisztességes szerződések mellett.) De azon ügyködik a jegybank, hogy gyenge maradjon a forint. És úgy hajtja végre az alapkamat csökkentését, hogy ennek nincs hatása a devizahitelesek kamataira, ami a csökkentés ellenére számukra ma is 8 százalékos! Eközben hagyják, hogy a Kúria arra föl terheli rá az árfolyamkockázatot 100 százalékban a devizahitelesekre, hogy ők alacsony kamatot (!) fizetnek, ami kárpótolja őket.

Tehát nemcsak a szakmai felkészültséget, a döntéselőkészítés minőségét, hanem az ország érdekeinek képviseletét is számon lehet kérni az MNB vezetésén."

Dr. Szabadi Béla teljes munkáját elolvashatják a honlapján, a http://szabadibela.hu/2014/03/a-forint-gyengitesenek-tevutjan-kinek-jo-ez-1-folytatas/ címen.
 
Nagy Sándor (Naleksz), a HírAréna munkatársa és Szabadi Béla államtitkár.
 
Molnár F. Árpád és Szabadi Béla államtitkár.

Csillag Ösvény Jósda