2021. 01. 17., Vasárnap
Antal,Antónia névnapja

A demonstrációk nem az égből pottyannak (Kelemen Sugárka)

A demonstrációk nem az égből pottyannak (Kelemen Sugárka)
2014-10-13
Biztosan sokan nem gondolnak arra,  hogy mit is jelent egy demonstráció megszervezése, a deviza-, vagy inkább a seviza hitelezés történetének korrekt feltárása és az uzsorahitelezés okozta tűrhetetlen állapotok megszüntetése érdekében - írja Kelemen Sugárka, otthonvédő aktivista. - Azok, akik az ilyen demonstrációkat szervezik, önzetlenül teszik, magukért, a családjukért és mindazokért, akiket szintén átvertek az uzsorázó bankok.
 

Domján Tibor, Budapest
Összeállítás: Kelemen Sugárka
 
 
 
Mivel szerkesztőségünk is többször felhívta már a figyelmet az ország sorsa és jövője érdekében cselekvő civil szervezetek iránti lakossági közönyre és érdektelenségre, sőt, sok esetben ellenséges és rosszindulatú hozzáállásra, szívesen vettük, hogy egy gyakorló otthonvédő aktivista fontosnak gondolta megfogalmazni, hogy a valójában milliók sorsát érintő kérdésekben szervezett demonstárciókat egyáltalán nem unaloműzésből vagy úri passzióból rendezik, másodsorban pedig igen komoly felelősséggel és sok munkával járnak.
 
 
Az alábbi, devizás (sevizás) demonstárciókra (is) vonatkozó összeállítást, Kelemen Sugárka (középen) otthonvédő aktivista juttatta el a szekesztőségünknek: 
 
Nyilvánvalóan, mindig kell egy ötlet, hogy mivel tudnánk leginkább felhívni az emberek figyelmét az átverésre? Ha az ötlet megvan, akkor a hozzá való figyelemfelhívó plakátokat, szórólapokat meg kell valakinek tervezni és kell találni valakit, aki segítségképpen ki is nyomtatja, mindezzel hozzájárulva a demonstráció sikeréhez.

Kellenek még molinók, amire felkerülnek a szövegek, autókra, banküvegekre kerülő plakátok, stb. Mindezt saját erőből, pénzbeni támogatás nélkül.

Nagyon fontos, hogy ha valaki demonstrálni/tünteni akar, akkor mindenek előtt, be kell jelenteni a rendőrségen. Azután vagy az történik, hogy engedélyezik és be kell menni a Teve utcai Főkapitányságra egyeztetni, vagy fogják magukat és elutasítják. Amennyiben elutasítják, úgy jogunkban áll a bírósághoz fordulni, amit pár esetben a szervezők meg is tettek és általában a bíróság engedélyezi a demonstrációt, amit viszont már a rendőrségnek kell tudomásul vennie.

Amennyiben a bíróság utasítja el, akkor még át lehet és kell gondolni, hogyan lehetne másképp érvényt szerezni az elhatározásunknak, esetleg valamelyik részt kihagyni, átfogalmazni. Azt azért tudni kell, hogy most egy ilyen kérvény megírása nem 2 perc természtesen jogszabályokra is kell hivatkozni!

Ha minden összeáll, akkor még ott van a szervezők felelőssége, mert ők felelnek azért, hogy zavartalanul  és szabályosan történjen a demonstráció! Amennyiben nem az előre bejelentett menetben történnének a dolgok,
a szervezők büntetésben részesülhetnek! Többek között ezért nagyon fontos, hogy a demonstrációkon a részt vevők eleget tegyenek a szervezők kéréseinek. 

A bejelentett demonstrációkon a rendőrök azért vannak ott, hogy biztosítsák a zavartalan lebonyolítást, épp ezért a szervezőknek folyamatosan kontaktusban kell lenni velük, ha valami rendkívüli, nem várt esemény következne be, de a rendezvény befejezésével még közel sem ér véget a szervezők munkája. 

Általában vannak akik fotóznak, vagy kameráznak. Ezeket megvágva, vagy vágatlanul, rendszerezik és felteszik a világhálóra, hogy értesítsék az embereket a történésekről. Személyes tapasztalatom, hogy ez a ténykedés sem 2 perc, sőt, sokszor éjszakákba nyúló tevékenység, pláne aki nem profi ebben a témában - mint ahogy én sem - viszont fontosnak tartja az emberek mielőbbi tájékoztatását.

Végül ott vannak azok, akik az egész történetet megfogalmazzák és közzé teszik!

Belegondolt már valaki, hogy ez mennyi idő, amit elvesznek a családjuktól, a munkájuktól, vagy az éjszakai alvásuktól, ám azt gondolom, hogy ezt egyikőjük sem számolja, mert tudja, hogy az igazságért teszi amit tesz. Itt a végén, talán még érdemes megemlíteni a benzin és egyéb költségeket, kivett szabadságokat stb., mert bizony ezek sem elhanyagolható dolgok, de...
 
Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a fent leírt dolgokért, nem hálát és elismerést várunk, hiszen kötelességünknek érezzük, hanem csak azt, hogy ha rendezvény van, az mindig sok ember kemény munkája és aki teheti, legalább tisztelje meg a jelenlétével. Köszönjük!

Csillag Ösvény Jósda