2022. 12. 06., Kedd
Miklós névnapja

A demokrata az antifasiszta (Interjúnk Schmuck Andorral, fotókkal)

A demokrata az antifasiszta (Interjúnk Schmuck Andorral, fotókkal)
2014-02-09
Miközben a szélsőjobboldal a nácik kitörésének napjára emlékezett, aközben mi Schmuck Andort interjúvoltuk azon az általa szervezett rendezvényen, amelyen - a Duna partján - a 600 ezer meggyilkolt magyarországi zsidóra emlékeztek.

Interjú: Molnár F. Árpád
Fotók: Molnár F. Árpád és Domján Tibor
 
 
Schmuck Andor a Tisztelet Társasága alapítója és ügyvezető elnöke, 2012. július 28-a óta pedig a Magyarországi Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöke.

A budapesti Parlament melletti, Can Togay filmrendező és Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész által alkotott, "Cipők a Duna-parton" nevű Holokauszt-emlékmű helyszínére szervezett, reggel 7 óta tartó, este 8-ig tervezett rendezvényre délután értünk oda, amikor éppen nem esett az eső. Úgy tűnt, hogy Schmuck Andor - előzetes ígéretének megfelelően a jelenlévők - mikrofonba, kihangosítva tényleg egész nap az elhurcolt és meggyilkolt áldozatok neveit olvasták fel. A felolvasást végzők felváltva járultak a mikrofon elé és olvasták a hosszú-hosszú névsort szakadatlan.

Molnár F. Árpád (a Hírháttér Multimédia, az Alsóörsi Hírhatár és a HírAréna főszerkesztője) kérdése:
- Milyen alkalomból lett ez a rendezvény, továbbá tüntetés-e vagy pedig megemlékezés?

Schmuck Andor (a Tisztelet Társasága és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke) válasza:
- Nézze: azt gondolom, hogy emlékezni lehetőség, emlékeztetni pedig felelősség. És az apropó pedig nagyon egyszerű: jelen pillanatban sokan úgy gondolják, hogy Becsület napját írunk a mai nap folyamán, én meg azt gondolom, hogy a Szégyen napját. És azt hiszem, hogy méltóságteljesen úgy lehet megemlékezni arról a 600 ezer honfitársunkról, akiket elvesztettünk - fiatalokról, gyermekekről, idősekről, férfiakról és nőkről -, hogy azt gondoltuk, hogy felolvassuk itt, a Duna partján azoknak a fővárosi zsidó barátainknak a nevét, akiket elvesztettünk. A tragédia az, többek között, hogy miközben elvesztettük őket, aközben elvesztettük a nevüket is. Minden felmérést, kutatást az elmúlt héten, amit végignéztünk és a végén a Holokauszt Emlékközpont segített nekünk, kiderült, hogy a több százezer zsidó elhurcolt és meggyilkolt emberből összesen 17 ezer 400 embernek van meg a neve. Tehát olyannyira sikerült őket kiirtani, hogy még a nevük sincs meg. Tehát ez nem demonstráció, ez nem jobb- vagy baloldal kérdése, hanem ez arról szól - és ezért is örülök, hogy vannak itt jobboldaliak, baloldaliak -, arról szól, hogy a demokrata az antifasiszta. Ez a rendezvény erről szól. És abban bízom, hogy jövőre még többen leszünk, még felemelkedettebb lesz és minden évben ezt meg tudjuk ismételni, s hátha attól évről évre egyre több név lesz, ugyanis hát itt a felolvasás közben is megjelentek rokonok, hozzátartozók, akiknek kiderült, hogy nincs ott a nevük és ők is kérték, hogy vegyük fel őket a névsorba.

Molnár F. Árpád kérdése:
- Közben van egy túra a hegyekben. Az miről szól?

Schmuck Andor válasza:
- Így van. Ez a Kitörés 60 nevezetű túra, ahol náci egyenruhába bújt bohócok ugrálnak a hegyekben és azt gondolják, hogy ez egy nagyon jó tréfa, hogy a teljesítménylapon a Waffen-SS pecsétjével pecsételik le a túrázók teljesítményét...

Molnár F. Árpád:
- Igen, ezt hallottam; de tényleg ez van, hogy a Waffen-SS...?

Schmuck Andor:
- Olyannyira, hogy ezt most rögtön megmutatom magának - vette elő Schmuck Andor a telefonját, megmutatva a Waffen-SS pecsétjét. Mint azt a szociáldemokrata párt elnöke elmondta: - Tehát hogy Waffen-SS pecsételő helyek vannak, ahol hogyha megnézi a kitorestura.hu oldalt, ahol ott van a képeken, hogy a jó hangulatú SS-ek veregetik a jó hangulatban lévő nyilasok hátát, tehát ez én azt gondolom, hogy egyrészt undorító, másrészt elfogadhatatlan, harmadrészt meg szerintem annyi mindenkit sért és az a legnagyobb baj, hogy a tisztességes túrázók közé beférkőztek a neonácik. És ez ellen közösen kell föllépnünk.

Schmuck Andor kérdésünkre kitért arra, hogy ezt a túrát tényleg a magyar állam engedélyezte.

A náci kitörésre emlékező weblapon egyébként képekkel prezentálják, hogy a túrát teljesítők nyilaskeresztet ábrázoló oklevelet, nyilaskeresztes felvarrót és nyilaskeresztes jelvényt kapnak, jelvénytartóval együtt.

A Holocaust áldozatainak emléket állító rendezvényen többek között Magyar György ügyvéd is is mikrofon mögé állt, számos halálos áldozat nevét felolvasva.
 
Molnár F. Árpád hitetlenkedve vizsgálgatta, hogy tényleg a Waffen-SS pecsétjét használják elismerésként és hogyan engedélyezhette a Kitörés túrát a magyar kormány.
 
Domján Tibor, a HírAréna lapigazgatója és Magyar György ügyvéd, aki halálos áldozatok neveit olvassa fel:
 
Balról: Domján Tibor és Schmuck Andor:
 
 
 
 
Schmuck Andorról szóló legutóbbi cikkünk:
Szociális (porno)horror az orbáni zsellértemetés (Schmuck Andor) (Alsóörsi Hírhatár)

Csillag Ösvény Jósda