2020. 02. 24., Hétfő
Mátyás névnapja

A bejárók többet érdemelnek

A bejárók többet érdemelnek
2018-08-23

Andi Norbert vagyok. 16 éves, 10. osztályos bejáró diák. Év elején nem volt probléma az egészből, de aztán szembesültem a nehézségekkel. Voltak olyan napjaim, mikor 1 órát kellett buszra várjak. Még az a szerencsém, hogy viszonylag gyakran járnak a faluba buszok. És akkor mi lehet azokkal a diákokkal, kik az Isten háta mögötti falvakban laknak? Őket is ugyanúgy benntartják sokáig. Versenyfelkészítés meg korrepetálás meg kötelező szakkör meg ilyesmi ürügyén. 
Nekik akár 2-3 órát is kell várniuk. Vagy akár haza kell vinni a rokonoknak autón vagy motoron. Végső esetben taxival vagy stoppolással.

 

Írta: Andi Norbert (Fényes Eskü)

 

Egyszer volt egy alkalom, hogy haza tudtam volna menni a 12:30-as busszal, de csak a 18:30-assal tudtam hazaérni. Itt telt be számomra a pohár. Levelet írtam az államigazgatásnak és az uniós igazgatásnak. Egyik fülükön be-másikon ki. Szokásos ígérgetés volt csak. 2 képviselő tett eddig csak valamit. Farkas Gergely (Jobbik) felszólalt, Mesterházy Attila (MSZP) írásban kérdéseket tett fel.
 A többi szerv csak elhajtott. Kollégiumot javasoltak folyton meg hogy az igazgatóval tárgyaljak. De vannak diákok, kik nem kollégisták, mert nem vették fel őket a kollégiumba, vagy éppen nem szeretnének kollégiumban élni, mert fontos számukra, hogy minden estét a szüleik, a családjuk körében tudjanak tölteni, vagy éppen ott vannak olyan körülmények, ahol tudnak normálisan tanulni. Az igazgató sem biztos, hogy tudna kezdeni valamit az üggyel, de csak egyének problémáját oldaná meg. Nem egyedi ügyben kerestem meg őket, hanem közüggyel.  De egyedi ügynek értelmezik.
Meg lehetne oldani hatásosan. Törvényt kellene alkotni a bejárók ügyének rendezéséről.

Lássuk a levelet:

Szólnék egy különleges csoportról, kik nem tehetnek róla. Ugyanolyan diákok, mint bárki más, de nem teljesen ugyanolyanok.  Másik faluból, városból; akár más megyéből vagy akár más országból érkeznek iskolába. Minden egyes nap.

Ugyan lehetnének kollégisták is, de nem szeretnének. Ugyanis van tömegközlekedés az iskolájuk településére és emberi módon tudnak úgy bemenni. De vannak nehézségeik is.                                                                                       

 A dologban személyesen érintett vagyok, de nem egyéni ügyben, hanem generációmat érintő problémáról írok. Első gimnazista vagyok,16 éves. Egy Tolna megyei faluban élek, iskolába bejáró vagyok. Napi 1,5 órám megy el a közlekedésre (várakozás+utazás). Ha kevesebb órám van, akkor 2. Ha bent tartanak délután (verseny, szakkör), akkor egyáltalán nem marad időm semmire, és valamikor tanszünetben is behívatnak versenyfelkészítés vagy szakkör miatt.

  1. A menetrend. A menetrenddel az a probléma, hogy nem mindig felel meg a diákoknak. A járművek nincsenek mindenütt hozzáigazítva az órákhoz és délutáni foglalkozásokhoz. A kis, Isten háta mögötti falvakba nem olyan nagy az igény, hogy minden iskola miatt új járatot indítsanak. Emiatt vannak olyan esetek, hogy a diáknak órákat kell várnia, hogy haza tudjon menni.
  2. A délutáni foglalkozások. Ezekkel is a menetrend miatt van gond, és azért, mert a diáknak sok holtideje lehet. Ha közben nem tud hazamenni tanulni, iskolában nem szeretne maradni, nem menzás, nem szerveznek tanszobát, nincs rokon akkor nincs sok lehetőség. Vagy sétálgat a településen, vagy beül a könyvtárba. De ha nincs könyvtár, akkor csak a séta marad. Meg lehet, hogy érdekli a foglalkozás, de az utolsó busza, vonata,(esetleg hajója) is elmegy, és csak nehézségek árán tud hazamenni.
  3. Segítségek. Ha az iskolában segíteni kell valakinek (pl. ballagási díszítés vagy futóverseny), akkor a bejáró nem tud segíteni, mert a járművön nem tudja a dolgokat szállítani, és sokszor van olyan, hogy tudnának segíteni, de a szállítás nehézséget ad nekik. Ezért nem tudnak segíteni. Illetve, ha valami kell (pl. korrepetálás, projektmunka, lecke), akkor nem tudja megoldani menetrendi okok miatt.
  4. Bérletár. A bejáróknak bérletre van szüksége, mert utazni kell (kivéve azt az esetet, ha a családban van a vállalatnál dolgozó). E nélkül a diákot az ellenőr megbüntetheti, de nincs mindenkinek lehetősége a bérlet árát kigazdálkodni (gondolok itt például a mélyszegénységben élő családokra). Tehát a diák kockáztat, hogy nincs bérlete.

Ebből látható, hogy bejáró diákoknak nem egyszerű a dolguk. Legfőképp a menetrend okozza a problémákat. Ideje rendezni a bejárók kérdését.

Először is szükséges tisztázni, hogy kit nevezünk bejárónak. Bejárónak az minősíthető, aki másik közigazgatási egységből jár iskolába. Ez a városok kerületei esetén is értelmezhető. Ha menetrendi és/vagy távolsági okok indokolják, akkor városon belül is bejárónak minősül a diák.

Másodszor szükséges rendezni az órák és a délutáni foglalkozások kérdését. Szerintem a bejárókat kellene mentesíteni a délutáni foglalkozások alól. Ez azzal indokolható, hogy a menetrend nem mindig engedi meg, hogy akármeddig ottmaradjanak a diákok. Ha menetrendi okokból szükséges, akkor elengedhető legyen egy-egy diák. Pl. ha 14:00-kor megy egy busz, utána csak 16:00-kor, és az utolsó órának 14:00-kor van vége. Tehát nem a buszt a diákhoz, hanem a diákot a buszhoz igazítani.

Harmadszor a bérlet kérdése. Az lenne a legtisztességesebb, ha iskola fizetné a bérlet árát, mert akik nem tudják kifizetni, ők is járhassanak oda rendesen, mert a szegény ember nem buta, hanem sok tehetséges is van. Nem ő tehet róla, hogy szegény.

Negyedszer a szállítójármű beszerzése. Az iskolabusz beszerzése célszerű. A tanyasi és az Isten háta mögötti településen lakó diákokat akármikor lehet vele szállítani, így megszűnne a menetrendi probléma. Bizonyos szám felett kötelező lenne ilyen jármű biztosítása.

Felszólítás a világ felé:

Igazságot a bejáró diákoknak!  Justice for commuter students! Gerechtigkeit für Pendlerschüler! Justice pour les étudiants de banlieue! ¡Justicia para los estudiantes que viajan diariamente! कम्यूटर छात्रों के लिए न्याय! 通勤學生的正義!通勤学生のための正義!통근 학생을위한 정의! Справедливость для пригородных студентов! Haki kwa wanafunzi wa kikafiri! Drejtësia për studentët e udhëtarëve! ለተጓዥ ተማሪዎች ፍትህ! Sərnişinlər üçün ədalət! Justizia ikasleentzat! Справядлівасць для студэнтаў прыгарадных! Правосъдието за ученици в домове! Pravda za studente na putu! Spravedlnost pro studenty dojíždějících!
Retfærdighed for pendlere! Justeco por komputantoj! Õiglus pendelõppijate jaoks! Katarungan para sa mga mag-aaral sa commuter! Oikeus lähiopiskelijoille! Δικαιοσύνη για φοιτητές στο σχολείο! სამართალი სტუდენტებისათვის! Rechtvaardigheid voor forensenstudenten! Pravda za polaznike! Keadilan bagi siswa komuter! Ceartas do mhic léinn comaitéara! Réttindi nemenda í húsnæði! Шәкірттерге арналған әділет! кетип студенттер үчүн адилет! Uector ab urbe alumni ad justitiam! Sprawiedliwość dla studentów podmiejskich! Tiesiskums piepilsētas studentiem! Teisingumas pravažiuojantiems studentams! Justiz fir Pensioun Studenten! Keadilan untuk pelajar komuter! Ġustizzja għal studenti tal-vjaġġ. Зорчигчдын шударга ёс! Rettferdighet for pendlere! Giustizia per studenti pendolari! Արդարադատության աշակերտների համար! Justiție pentru elevi de navetă! Ceartas airson oileanaich comataidh! Rättvisa för pendlingsstudenter! Правда за студенте на путу! Pravosodje za študente na poti! Адвокат барои хонандагоне! ความยุติธรรมสำหรับนักเรียนพร็อพ! Banliyö öğrencileri için adalet! Справедливість для приземлих студентів! Shaharlik o'quvchilar uchun adolat! Tư pháp cho sinh viên đi lại! Cyfiawnder i fyfyrwyr cymudwyr! !العدالة لطلاب المطار !צדק לסטודנטים נוסעים

Csillag Ösvény Jósda