2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

6,5 millióért harangoztak Kálomista Gábor cégének

6,5 millióért harangoztak Kálomista Gábor cégének
2014-01-23
Egyperces anyagért nettó 6,5 millió forintot fizetett az MTVA, Kálomista Gábor cégének, mert állításuk szerint a profizmus elkötelezettjei, de mindezt csak azután ismerték el, hogy az Átlátszó.hu másodfokon is megnyert egy közadatigénylési pert cirka egy év alatt, a köz tévéjének alvállalkozói szerződéseivel kapcsolatban. Az anyag viszont kétségkívül színvonalas, Schmitt Pál dublőr nélkül ír alá, a harangok pedig valóban harangoznak. 

Domján Tibor, Budapest
 
Kálomista Gábor az Átlátszó kérdéseire elmondta, hogy valójában nem egy, hanem két műsorért sikerült legombolni az említett összeget. 
 
Az egyikben a  „Déli Harangszó” hallatszik, ráadásul minden hétköznap (délben) a közszolgálati csatornákon, feltehetően azért is nem volt mindegy, hogy ki és milyen minőségben forgatja le az anyagot, a producer szerint: “ Ezt egy 16-18 fős stáb csinálta”.
 
A másik pedig - jóval komplexebb munka -  Schmitt Pál aláírását mutatja be, kicsit több mint fél percben. Az anyag rövidsége itt se tévesszen meg senkit, hiszen a technikai személyzeten (rendező, operatőrök, sminkesek, stb?) kívül, talán még egy szakértőt is kellett alkalmazni azért, hogy a köztársasági elnök a saját neve fölötti helyen írja alá azt az Alkotmányt, melynek tartalmát és keletkezésének körülményeit a fél ország erősen vitatja. 
 
Kálomista Gábor az ügyben úgy nyilatkozott: “Ami a Sándor palotában történt, azt mi rendeztük. Én hívtam az operatőröket, a kameramannokat, a sminkest, mindenkit (…) Schmitt Pál bejött, körülnézett, leült, a zászló előtt megállt, tehát ennek azért volt némi körítése is, nemcsak berohant és aláírt”, sőt, tovább is ment: "azt gondolom, hogy mi egy akkora filmgyártó cég vagyunk, és olyan minőséget tudunk produkálni, hogy az MTVA úgy gondolta, hogy ez egy olyan esemény, amit érdemes egy ilyen fokon megörökíteni.”
 

Csillag Ösvény Jósda