2019. 10. 21., Hétfő
Orsolya névnapja

300 Ft-nyi áruért hónapokig börtönben és más állami jogsértések (Vajda Attila nyilatkozott)

300 Ft-nyi áruért hónapokig börtönben és más állami jogsértések (Vajda Attila nyilatkozott)
2019-02-06

Az állam a politikai foglyokat, a csekély szabálysértőket, a jelentéktelen elkövetőket és a valódi bűnözőket egyaránt butaságra, elvadulásra, szellemi leépülésre, a jogvédelemtől, a tájékozódásoktól, az egészségügytől, a családdal, a jogvédő szervezetekkel stb. való kapcsolattartástól és a szexuális jogok gyakorlásától stb. elzárja. A magyar állam ezekkel alapjogokat tapos el. Vajda Attila jogvédő Molnár F. Árpádnak beszélt tapasztalatairól, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság és a büntetés-végrehajtás állami visszaélései és bűncselekményei vonatkozásában.

Interjú: Molnár F. Árpád
Ha bármilyen jogsértés érte, hívjon minket!
Tel.: +36/30/919-6386

 

A jogvédő Vajda Attila a Hírháttér Multimédiának és a HírAréna Online-nak elmondta:

- A 72 órás őrizetbe vétel után, az előzetes letartóztatásba került személyek sok napon át ugyanabban a ruhában, fehérneműben, zokniban vannak, amelyekben előállították őket. Az ügyészség, a magyar állam hosszú heteken át megakadályoz minden kapcsolattartást családdal, barátokkal, jogvédőkkel, ügyvédekkel, jogászokkal.

Például a 10. kerületi ügyészség és bíróság a pecsétnyomó szerepét tölti be. Pedig nem ez lenne az ügyészség és a bíróság dolga, hanem az, hogy a jogszerűség és a törvényesség mentén működjenek.

Azt tapasztaltuk, hogy vannak emberek, akik például 300 Ft értékben átadnak valamit és több hónap előzetes letartóztatásba kerülnek. Ez előrehozott büntetésnek is minősül, ami törvénytelen. De több más alapjog is sérül az előzetes fogva tartás esetén. Lásd például a szexuális jog gyakorlása. A fogva tartás esetén ugyanis a szabad mozgás korlátozható, de más szabadságjogok nem. Így például az információhoz való jog nem csorbulhat. Nem csorbulhat a kapcsolattartás semmilyen fokban és formában. A szexuális jog sem csorbulhat semmilyen formában. Hiszen a szabadságelvonás nem az élet és a szükségletek elvonását jelenti. Hanem a a szabadságmegvonás azt jelentené, hogy az illető nem választhatja meg, hová megy, de az egyéb jogait nem lehet korlátozni. A szabad mozgás korlátozása nem azt jelenti, hogy látásgátlót szerelünk fel a büntetésvégrehajtás épületeire, nem jelenti azt, hogy az élelmezésben, a gyógyellátásban korlátozásokat teszünk, annak ellenére, hogy nincsen és a bíróság nem is korlátozhat ilyen jellegű jogokat, és nem is hozhat ilyen intézkedéseket.

A rokonok hiába mennek a rendőrségre, az ügyészségre, a bíróságra. Sok esetben néma fülekre találnak. Sok esetben, amikor a jogvédő szervezet a fővárosi büntetés-végrehajtás intézetét, valamint a budapesti fegyház- és börtön központi telefonszámait hívta, sok esetben azt tapasztaltuk, hogy egy automata jelentkezett. És soha nem jutunk el illetékes személyhez, vezetőhöz vagy bárkihez, aki bármilyen tájékoztatást tudna adni.

A rendőrség, az ügyészség és a bíróság meggátolja az emberek alapvető jogainak a gyakorlását. A hivatali helyzetükkel visszaéltek és visszaélnek, ahogy ez a büntetés-végrehajtásra is jellemző. De a rendőrségre is jellemző ez, hogy a 72 órás őrizet idejét pszichikai nyomásgyakorlásra használják fel, ezzel megpróbálva kicsikarni olyan vallomásokat, amik az előzetes letartóztatás lehetőségét reálisabbá vagy indokolttá teszik.

Sok esetben és számos forrásból találkoztunk a rendőrségen és a börtönökben elkövetett agresszióval és bántalmazássokkal. És amikor például a rendőrség, az ügyészség tud a sérülésekről, azokat nem veszi számba. Kirívó például a 10. kerületi ügyészség gyakorlata, ahol néma fülekre találtak a panaszaink, a kereséseinket durván és nyegle stílusban elutasították. A jogvédő szervezeteket elutasítják, kizárják. A jelzéseket nem veszik figyelembe. Ezek mocskosak, rohadékok, embergyilkosok, ahogyan az Orbán is.

Csillag Ösvény Jósda