2024. 03. 28., Csütörtök
Gedeon,Johanna névnapja

2016-ig felszámolnák a roamingdíjakat egész Európában

2016-ig felszámolnák a roamingdíjakat egész Európában
2014-02-18
1500 százalékkal nőtt a roaminghasználat (nemzetközi telefonálás) miután 2008-ban maximalizálták annak díjszabását. Az Európai Bizottság megbízásából, közel 28.000 uniós polgár körében végzett felmérést végeztek, melyből kiderült, hogy a felhasználók közel fele, más országba érve egyáltalán nem használja a mobilnetet és több mint negyedük, az EU-n belüli utazáskor egyszerűen kikapcsolja a telefonját vagy inkább SMS-ben kommunikál. Magyarán, az átláthatatlan és szinte kalkulálhatatlan költségek miatt, inkább nem használják a szolgáltatásokat. 

Domján Tibor, Budapest
 
 
Az angol "roaming" szó jelentése barangolást, vándorlást jelent, de napjainkban leginkább a mobiltelefon külföldön, más ország mobilszolgáltatójánál történő használatát szokták érteni. Mivel a GSM mobil hálózati szabvány a világ számos országában elterjedt, ezért a magyar mobiltelefon-tulajdonosok, az itthon vásárolt készülékeiket, előfizetéseiket, hívószámukat számos külföldi országban is használhatják beszédkommunikációra - bizonyos feltételekkel. 
 
Roamingolás esetén a beérkező hívások fogadásáért is fizetni kell a külföldön tartózkodónak, viszont a hívó számára ugyanannyiba kerül a hívás, mintha a hívott Magyarországon tartózkodna. 
 
Mivel az ilyen szolgáltatásokat az előfizetők viszonylag ritkán használják, ezért hosszú éveken keresztül millióknak szokott komoly meglepetést - általában nem kellemeset -okozni egész Európa szerte, amikor egy külföldi kiruccanásból hazatérve, kézhez kapják a mobiltelefon számlát. A különböző országok szolgáltatói ugyanis, rendszerint igen borosos áron engedik át hálózatukat a más szolgáltató ügyfeleinek, sok esetben, ezzel akár duplázva vagy triplázva a megszokott, itthon fizetendő havi számlaösszeget. 
 
Az Európai Bizottság legutóbbi felméréséből kiderül, hogy az európai mobiltávközlési szolgáltatók, így többszáz milliós bevételtől esnek el a roamingdíj politikájuk miatt, ami ráadásul még más üzleti területeket is hátrányos helyzetbe hoz, a mobilszolgáltatók szerint viszont, évi kb.  7 milliárdos kiesést okoz nekik, ha eltörlik a roaming díjakat.  A bizottsági jogszabályjavaslat az EU jogalkotóira (az Európai Parlamentre és Tanácsra) a telefonhívások és az internethasználat egységes piacának megteremtését bízza feladatként. 
 
 
A cél: a mobilszolgáltatókat - miután lassan két évtizede iszonyatos összegeket zsebeltek be, csak az ilyen típusú szolgáltatásokból - hogy a belföldi szolgáltatási csomagjaikat és díjszabásukat, legkésőbb 2016-ig, az egész unió területén belül, minden fogyasztójukra kiterjesszék. 
 
Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke egyenesen így fogalmazott:
 
A roaming nem csupán az egységes piac anomáliája, hanem puszta léte is gazdasági képtelenség! 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda